Met deze beschouwing rond het bestuur van HWZ het adviestraject Wonen, Welzijn en Zorg (beleid Wonen Zuid) af. Dit adviestraject is wat het bestuur van HWZ betreft zorgvuldig verlopen en in goede samenwerking met Wonen Zuid.
Met het nieuwe beleid heeft Wonen Zuid voor zichzelf een kader geschetst waarbinnen zij de opgave kan realiseren zoals die bij haar wordt neergelegd door de landelijke overheid en de gemeenten.
HWZ heeft in haar advies sterk in gezet op het werken aan vitale wijken en kernen. Dat betekent dat de vitaliteit van wijken en kernen versterkt moet worden met als doel om sociale cohesie (lees: samenhang) te bevorderen waarbij mensen meer naar elkaar omkijken en bereid zijn om elkaar te helpen. HWZ heeft er vertrouwen in dat dit ook kan. Dit vertrouwen wordt ondersteund door de uitkomsten van de enquête die HWZ heeft gehouden over buurtbinding en de mate waarin mensen bereid zijn om zich in te zetten voor een ander.
De definitie van “vitale wijken” is door HWZ als volgt opgeschreven: Het algemene uitgangspunt is dat er gewerkt wordt aan vitale wijken en buurten waar allerlei doelgroepen samenleven die elkaar kunnen versterken. Dan bedoelen we niet alleen verschillende leeftijdsgroepen en mensen die op eigen kracht kunnen leven maar ook de mensen die kwetsbaar zijn en (enige) zorg nodig hebben. Daarnaast staat vitaliteit ook voor de verschillende gezinssamenstellingen, achtergronden en culturen. Bijna 60% van de huurders is het eens met deze definitie en 30% houdt zich op de vlakte.
Verder zegt 55% van de huurders zich verbonden te voelen met de wijk waarbij 21% van de huurders aangeeft goede relaties met de buren te hebben. 73% van de huurders geeft aan dat de buren altijd een beroep op hen kunnen doen.
Het bovenstaande is een kleine greep uit de reacties van huurders in de enquête. Dit geeft naar mening van HWZ een goede basis om op verder te bouwen. HWZ zet daarbij in op het organiseren van het bewonerskader of beter gezegd bewonerscommissies. Bewonerscommissies die met partijen, Wonen Zuid in de eerste plaats, in gesprek kunnen gaan over hun eigen wijk en buurt over wat daar nodig is om te kunnen werken aan vitale wijken en buurten.
In de afsluitende reactie van Wonen Zuid onderstreept Wonen Zuid de punten die HWZ van belang vindt en zegt samenwerking toe daar waar nodig. Ook komt Wonen Zuid HWZ tegemoet aan de vraag om zitting te nemen in de interne projectgroep Wonen, Welzijn en Zorg. Dat betekent dan HWZ (lees: de huurders) kunnen meepraten bij het realiseren van de actieagenda die is opgesteld om het beleid verder in te vullen.
Verantwoording adviesproces:
- HWZ is geïnformeerd over de bouwstenen voor het beleid
- HWZ heeft een enquête uitzet waarop ongeveer 500 huurders hebben gereageerd.
- Wonen Zuid heeft op de ledenvergadering van HWZ voor ruim 100 huurders een presentatie gehouden over de uitgangspunten en de ideeën die zij tot dan heeft ontwikkeld voor het beleid.
- Na de ledenvergadering volgde de adviesaanvraag. HWZ heeft een “meepraat dossier” geopend. Ongeveer 80 huurders hebben zich hiervoor aangemeld en ongeveer 15 huurders hebben een daadwerkelijke reactie gegeven.
- HWZ heeft advies uitgebracht.
- Daarover is overleg gevoerd en heeft Wonen Zuid een afsluitende reactie gestuurd.
- HWZ sluit af met deze samenvatting en afronding.
Onderstaande de resultaten van de enquete Wonen en Zorg.